Οι ελληνικές Proptech που αλλάζουν την αγορά των ακινήτων

H Proptech (property technology) στην Ελλάδα είναι ακόμα στη φάση της εκκίνησής της. Όμως αν κρίνουμε από χώρες του εξωτερικού που ήδη εφαρμόζεται, ήρθε για να αλλάξει τον χώρο του Real Estate. Μία τουριστική χώρα σαν την Ελλάδα, με όλα τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα πάνω της, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της Proptech.

Τι είναι η Proptech και γιατί είναι σημαντική;

Proptech είναι η τεχνολογία των ακινήτων. Είναι δηλαδή η εφαρμογή της τεχνολογίας και της πληροφορίας στην αγορά των ακινήτων. Έρχεται για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε, αλληλεπιδρούμε, αγοράζουμε, πουλάμε ή και νοικιάζουμε ακίνητα και όχι μόνο. Οι κύριοι στόχοι αυτής της τεχνολογίας περιλαμβάνουν τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη συναλλαγή. Τα κύρια οφέλη της είναι το χαμηλότερο κόστος, η βοήθεια στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων καθώς και η μεγαλύτερη ασφάλεια και εμπειρία των τελικών χρηστών.

Το αντίκτυπο της Proptech στην Ελληνική αγορά ακινήτων 

Σύμφωνα με το Forbes, το Equifund του Απριλίου 2018, άλλαξε δραματικά την εικόνα του ελληνικού startup οικοσυστήματος επειδή ανακοίνωσε ότι σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ θα μεταφερθούν σε νέες επιχειρήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια από το 2018. Για τα ελληνικά πρότυπα, θεωρείται ως ένα τεράστιο άλμα, αναλογιζόμενοι τις καταστάσεις των τελευταίων ετών. Ο αριθμός των ελληνικών startup εκτιμάται ότι πρέπει να ανέρχεται σε περίπου 2000.

Οι σημαντικότερες Proptech startups στην Ελλάδα ανά κλάδο

Real Estate Service

Estate Brains 

Το όραμα της Estate Brains είναι να συνδυάσει τα τεχνολογικά εργαλεία μαζί με την ανθρώπινη δημιουργικότητα, με σκοπό τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της βιομηχανίας των ακινήτων αλλά και την αλλαγή του τρόπου αλληλεπίδρασης των ανθρώπων μέσα σε αυτή. Χρησιμοποιεί τεχνολογικά εργαλεία και αλγορίθμους που κάνουν την διαδικασία της αγοράς, ενοικίασης ή πώλησης ενός ακινήτου γρηγορότερη, ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική από ποτέ. Η ίδρυση της εταιρείας έγινε το 2020, παρά την αντιξοότητα των συνθηκών.

Hospitality 

Blueground

Η Blueground είναι μία εταιρεία που προσφέρει επιπλωμένα διαμερίσματα για διαμονή ενός μήνα ή παραπάνω. Σκοπός της είναι ο περιορισμός του χρόνου που απαιτείται για έναν ενοικιαστή να αναζητήσει και να μετακομίσει σε ένα σπίτι. Πιστεύουν ότι η μετακόμιση σε ένα νέο ακίνητο πρέπει να είναι μία ευχάριστη και αναζωογονητική διαδικασία. Ιδρύθηκε το 2013 στην Αθήνα.

Internet of Things

SensorFlare

Η Sensorflare είναι μια βραβευμένη πλατφόρμα, η οποία σας βοηθά να ελέγχετε όλες τις έξυπνες συσκευές σας. Ακόμα κι αν παράγονται από διαφορετικούς κατασκευαστές. Η Sensorflare απλοποιεί την καθημερινή έξυπνη ζωή σας αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με το σπίτι σας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014.

Radefy

To όραμα της Radefy είναι η επιτάχυνση του κλάδου της φιλοξενίας. Αποστολή της είναι η δημιουργία μιας αυτοματοποιημένης πλατφόρμας φιλοξενίας, βοηθώντας τους πελάτες της να μειώσουν το κόστος λειτουργίας αλλά και να ανακαλύψουν νέες ροές εσόδων. Ενδεικτικά, ορισμένες υπηρεσίες που προσφέρει η πλατφόρμα είναι: αυτοματοποιημένο check-in και check-out και διαχείριση κλειδιών, πρόσβαση στα δωμάτια μέσω της εφαρμογής, έλεγχος κόστους συσκευών ενέργειας (A/C, φώτα) κ.α. 

Join The Discussion

Συγκρίνετε λίστες

Συγκρίνω