Μεσιτεία ακινήτου: Απλή ή αποκλειστική ανάθεση;

Ο σκοπός κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου είναι να νοικιάσει ή να πουλήσει το ακίνητό του στο καλύτερο δυνατό τίμημα. Όταν λοιπόν αποφασίζει να αναθέσει το ακίνητό του σε μεσίτη, έρχεται αντιμέτωπος με το εξής ερώτημα: Απλή ή αποκλειστική ανάθεση; Για να καταλήξουμε στην καλύτερη επιλογή, θα εξετάσουμε τη σημασία αυτών των δύο όρων.

Απλή ανάθεση

Ο συγκεκριμένος τύπος ανάθεσης σε μεσιτικό είναι ο πλέον διαδεδομένος εξαιτίας της ευκολίας και του χαμηλού κόστους που έχει. Στην απλή ανάθεση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει την δυνατότητα να το δώσει σε περισσότερα από ένα μεσιτικά γραφεία χωρίς να υπάρχει κάποιος περιορισμός.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεσίτες που έχουν αναλάβει το ακίνητό του, προσπαθούν να το πουλήσουν/νοικιάσουν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγάλου μεταξύ τους ανταγωνισμού. Έτσι λοιπόν, ο σκοπός του ιδιοκτήτη σταματά να ταυτίζεται με αυτόν του μεσίτη, ο οποίος πλέον είναι το γρηγορότερο αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως τιμήματος.

Αποκλειστική ανάθεση

Η αποκλειστική ανάθεση είναι η λιγότερο δημοφιλής επιλογή στην Ελλάδα κάτι που όμως δεν ισχύει στο εξωτερικό καθώς η πλειοψηφία των ιδιοκτητών στο εξωτερικό χρησιμοποιεί αυτού του τύπου την ανάθεση. Στην αποκλειστική ανάθεση ο ιδιοκτήτης δίνει αποκλειστικά σε ένα μεσιτικό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (από 6 εώς 8 μήνες).

Επιλέγοντας την αποκλειστική ανάθεση ως τρόπο συνεργασίας, ο ιδιοκτήτης εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προώθηση του ακίνητου του. Σ’ αυτή την περίπτωση σαφώς, εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους αγοραστές/ενοικιαστές, αφού δεν εμπλέκονται και άλλοι μεσίτες στην διαδικασία ανεύρεσης πελάτη. Η αποκλειστική ανάθεση αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο συνεργασίας μεταξύ πωλητή και κτηματομεσίτη παγκοσμίως.

Ας το δούμε πιο πρακτικά. Η αγορά των ακινήτων είναι μια αγορά που αλλάζει συνεχώς και συνεπώς, οι τιμές στις περιοχές αναπροσαρμόζονται καθημερινά. Έχοντας αναθέσει το ακίνητο σε πολλά μεσιτικά, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να έχει δυναμική τιμολόγηση του ακινήτου του. Τι σημαίνει αυτό; Η μέση τιμή σε μία περιοχή ακινήτων μπορεί να αυξομειώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα (ακόμα και από μέρα σε μέρα). Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την ορθή αναπροσαρμογή της τιμής από όλα τα μεσιτικά γραφεία, με κίνδυνο να ενοικιαστεί στην χαμηλότερη τιμή.

Εμπιστευτείτε το ακίνητό σας στην Estate Brains

Εμείς στην Estate Brains αναλαμβάνουμε πάντα προσεκτικά επιλεγμένα ακίνητα με αποκλειστική ανάθεση για πώληση, ενοικίαση ή και διαχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε πάντα την μέγιστη δυνατή αξία για τους πελάτες μας! Μάθετε περισσότερα

Join The Discussion

Συγκρίνετε λίστες

Συγκρίνω